Boekrecensie - Diep Werk

Een paar jaar geleden begon ik met het toevoegen van ‘mini-stilteretraites’ van anderhalf uur aan talentprogramma’s voor millennials. Deelnemers leveren hun telefoon in, zoeken een stil plekje op en reflecteren of schrijven een plan. Deelnemers waarderen dit onderdeel van trainingsdagen erg hoog. Aanvankelijk tot mijn eigen verbazing. En dat terwijl ik uit mijn eigen (werk)leven weet dat aandacht, stilte en focus zeer schaarse goederen zijn. En het ontzettend veel oplevert als ik wél met aandacht en focus werk. Voldoening. Rust. Creativiteit. Iemand die mij helpt om deze vaardigheid van ‘aandachtig werken’ verder te ontwikkelen is Cal Newport, de schrijver van het boek ‘Diep Werk, werken in een wereld vol afleiding’.

Wat is Diep Werk volgens Newport? ‘professionele bezigheden uitgevoerd in een staat van concentratie, zonder afleiding, die je cognitieve capaciteiten tot het uiterste brengen.’ Kortom: Diep Werk zijn juist die activiteiten waarmee je als professionele kenniswerker het verschil kunt maken. Het boek is een interessante mix tussen ‘klassiek’ Timemanagement en aandacht voor ons rap afnemende vermogen om met volle aandacht en intensiteit te werken.

Hop, ff switchen!

Ik ben tijdens een werkdag ook ontzettend makkelijk afgeleid. Stuit ik op een taai stuk in het project wat ik opzet? Hop, daar switch ik even snel naar de site met triviale voetbalnieuwtjes en scan ik daarna de headlines op een nieuwssite. Maar volgens Newport is onze digitale incontinentie niet de enige reden waarom we minder aandachtig werken. Vaagheid over te behalen doelen is ook een oorzaak. Als er geen duidelijke maatstaven zijn voor productiviteit of waarde in het werk, vallen veel kenniswerkers terug op het primitieve principe van ‘druk’ of ‘zichtbaar’ zijn. Op de werkvloer is ‘druk zijn’ snel een alibi voor echte productiviteit..

Vakmanschap en Diep Werk

Newport is een overtuigende advocaat van aandachtig leven en werken. Zijn pleidooi gaat verder dan alleen maar efficiënter werken. In het derde hoofdstuk bepleit hij dat Diep Werken leidt tot een meer betekenisvol en bevredigend bestaan. Eén van de manieren waarop moderne, westerse mensen betekenis vinden buiten zichzelf, is door het ontwikkelen van vakmanschap. Te vaak maken we van werk iets waar we per se een goed verhaal over moeten hebben op de volgende borrel met je vrienden (‘kijk eens hoe zinvol mijn werk is!’ of ‘kijk eens naar mijn resultaten en strakke carrièrelijn!’). Newport moedigt aan om betekenis te vinden in het cultiveren van vakmanschap. En op het punt waar hij Diep Werk en vakmanschap verbindt, raakt hij mij. Diep Werk is volgens hem ‘een poort naar een wereld vol glanzende, wonderbaarlijke dingen:’

Of je nu schrijver, verkoper, consultant of advocaat bent, je werk is een ambacht en als je je vaardigheden maar blijft aanscherpen en ze met respect en zorg inzet, dan kun jij ook betekenis aan je dagelijkse werkzaamheden ontlenen. (…) Je hoeft geen verheven werk te hebben, je moet je werk op een verheven manier aanpakken. (pag. 87, 88)

Het cultiveren van vakmanschap vraagt om toewijding aan diep werk. Zonder die toewijding glipt je werktijd als moderne kenniswerker zomaar als los zand door de vingers.

Praktisch aan de slag

Ok, mooi. Maar heb je praktisch ook iets aan dit boek? Zeker. Het tweede deel bestaat uit zijn ‘vier regels voor Diep Werk’ met tal van praktische toepassingen. Hierbij vast de top vijf toepassingen die mij in deze periode helpen:

  1. Begin waar mogelijk je werkdag op een aparte, rustige plek waarbij je de eerste anderhalf uur besteedt aan Diep Werk.
  2. Bepaal vaste tijden op je werkdag waarbij internet je afleiding mag zijn. Daarbuiten gebruik je het niet.
  3. Stop 30 dagen met sociale media als Instagram, Twitter of Linkedin. Vraag je na de dertig dagen af je leven merkbaar beter was geweest als je het wel had gebruikt. En of het de mensen om je heen echt uitmaakt dat je het niet gebruikte. (Update: mijn twitter-account is gesneuveld na 30 dagen geen gebruik. Linkedin gebruik ik gerichter.)
  4. Ga de diepte meten van elke activiteit die je doet aan het eind van een dag. Richt al je activiteiten in op een schaal van oppervlakkig naar diep en richt je voortaan zo veel als mogelijk op de meest diepe dingen.
  5. Wees lui. Sluit aan het einde van je werkdag mail en apps af. Zorg dat je weer fris bent als een nieuwe werkdag begint.

Wil je meer weten over de succesfactoren van een talentprogramma? Download dan ons white paper.

White paper talentprogramma

 

  • Een gewoonte kan je niet uit het raam gooien, je moet ze stap voor stap van de trap leiden - Mark Twain
  • Geef zelf vorm aan je leven; doe dingen niet omdat het zo hoort.
  • Verbinding maken met je kern en van daaruit creëren is zowel voor jou als je omgeving het beste dat je te bieden hebt.
  • Als je doet wat je leuk vindt en waarin je gelooft, hoef je nooit meer te werken.
  • Spelende kinderen zijn nieuwsgierig, avontuurlijk en veerkrachtig en hebben het vermogen tot verrassende inzichten te komen. Dat vermogen is er nog steeds, in ieder van ons.
  • Verbinding maken met je kern en van daaruit creëren is zowel voor jou als je omgeving het beste dat je te bieden hebt.
  • Als je doet wat je leuk vindt en waarin je gelooft, hoef je nooit meer te werken.
  • De meest inspirerende leiders zijn niet bewust bezig om te inspireren.
    Ze doen gewoon dat waar hun hart ligt, waar ze in geloven
    - Lenette Schuijt