Drie niet te missen trends in traineeprogramma’s

Traineeprogramma’s gaan in Nederland al zeker vier decennia lang mee binnen grote bedrijven. En als je oppervlakkig kijkt, lijkt er in al die jaren niet veel veranderd. Het basisconcept is onveranderd: een groep ambitieuze starters bij elkaar, verschillende opdrachten binnen de organisatie en aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Toch verschieten traineeprogramma’s de laatste tijd van kleur. Hoe verandert de opzet en inhoud van de traineeprogramma’s? En welke trends zorgen voor die veranderingen? Lees het in dit blog.

Trend 1: Er moet wat te kiezen zijn!

Een traineeprogramma van nu kan niet zonder individueel maatwerk. Misschien vind je daar wat van…maar Gen Z en de millennials zijn nu eenmaal gewend dat er wat te kiezen valt. Wil je als organisatie blijven opvallen op de arbeidsmarkt, dan zul je maatwerk moeten leveren. Millennials gaan niet op de banken voor een in beton gegoten programma van twee jaar. Autonomie is een enorm motiverende factor voor millennials.

Hoeveel individueel maatwerk is er mogelijk in jouw talentprogramma? Een paar checkvragen:

  • Kan een trainee zijn eigen opdrachten verwerven binnen de organisatie? Of is dit de keuze van de talentmanager?
  • Kunnen talenten invloed uitoefenen op de te volgen workshops en trainingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling?
  • Mogen trainees zelf hun groep samenstellen als er groepsopdrachten in het traineeprogramma zijn?
  • Is er maatwerk mogelijk in de begeleiding? Kan een trainee naar behoefte meer of minder individuele begeleiding opzoeken binnen de organisatie?

Trend 2: Leer mij jullie werktaal!

Er is meer aandacht tijdens traineeships en talentprogramma’s voor verschillende manieren van werken.  Deze manieren van werken zie je terug in trainingen en workshops in drie categorieën: Uitvinden, Realiseren en Continu Verbeteren.

  • Bij Uitvinden gaat het over workshops als ‘zakelijke creativiteit’ of  ‘Brightstorming'. Of over manieren om complexe problemen op te lossen zoals Design Thinking.
  • Bij het Realiseren gaat het natuurlijk vooral over manieren om Agile te werken, zoals Scrum en Kanban.
  • Bij het Continu Verbeteren staan vertrouwde workshops op het programma als Lean Six Sigma.

Deze onderwerpen zijn natuurlijk niet hagelnieuw. De meesten gaan al even mee in de professionele dienstverlening. Het nieuwe eraan is dit: deze manieren van werken zijn veel belangrijker geworden binnen bedrijven dan tien jaar geleden. Het is een taal die trainees zich eigen moeten maken om überhaupt mee te kunnen doen. Daarmee behoren deze onderwerpen tot de onmisbare professionele toolkit van startende professionals. Vandaar dat het niet mag ontbreken in een talentprogramma-van-nu.

Trend 3: It’s Identity, stupid!

Talentvolle young professionals gaan meer dan vroeger op zoek naar een baan die past bij hun eigen waarden en gedachten over zingeving. Recruiters noemen dat ook wel de ‘Identiteitseconomie’. Wat betekent dit voor jou als talentmanager en voor de opzet van je talentprogramma?

  • Wees er op voorbereid dat talenten vragen stellen over de betekenis of ‘sociale impact’ van je bedrijf of organisatie. Je scoort niet alleen meer door te verwijzen naar leuke arbeidsvoorwaarden of doorgroeimogelijkheden.
  • Persoonlijke ontwikkeling in talentprogramma’s krijgt een andere draai door deze identiteitseconomie. Het gaat talenten niet alleen meer over het leren van professionele vaardigheden of ‘groeien in zelfinzicht’. Persoonlijke ontwikkeling gaat over het leven en levensgeluk. Denk daarbij aan vragen als:
    • In wat voor soort omgeving wil ik werken? Met welke waarden?
    • Welke plaats mag werk innemen in mijn leven?
    • Hoe blijf ik vitaal en gezond?

Een goed traineeprogramma is een programma dat zich flexibel aanpast aan veranderende wensen en verwachtingen binnen je organisatie en binnen de doelgroep van Millennials en GenZ. Hoe up-to-date is het trainee- of talentprogramma binnen jouw organisatie?  Is daarin iets terug te zien van die identiteitseconomie? Krijgen talenten de kans om zich nieuwe manieren van werken eigen te maken? En is er ruimte voor individueel maatwerk?

Wil je meer weten over een effectief en up-to-date talentprogramma? Download dan ons white paper

White paper talentprogramma

  • Een gewoonte kan je niet uit het raam gooien, je moet ze stap voor stap van de trap leiden - Mark Twain
  • Geef zelf vorm aan je leven; doe dingen niet omdat het zo hoort.
  • Verbinding maken met je kern en van daaruit creëren is zowel voor jou als je omgeving het beste dat je te bieden hebt.
  • Als je doet wat je leuk vindt en waarin je gelooft, hoef je nooit meer te werken.
  • Spelende kinderen zijn nieuwsgierig, avontuurlijk en veerkrachtig en hebben het vermogen tot verrassende inzichten te komen. Dat vermogen is er nog steeds, in ieder van ons.
  • Verbinding maken met je kern en van daaruit creëren is zowel voor jou als je omgeving het beste dat je te bieden hebt.
  • Als je doet wat je leuk vindt en waarin je gelooft, hoef je nooit meer te werken.
  • De meest inspirerende leiders zijn niet bewust bezig om te inspireren.
    Ze doen gewoon dat waar hun hart ligt, waar ze in geloven
    - Lenette Schuijt