Interview Lot Aarts van Schiphol Group

De samenwerking met Ludens versterkt onze strategie. Omdat ik zo’n nauwe relatie heb met Ludens, weet ik namelijk zeker dat de trainingen aansluiten bij de Schipholwaarden en de ontwikkelingen binnen ons bedrijf. 

 • Naam: Lot Aarts
 • Organisatie: Schiphol
 • Functie: HR Manager (voorheen Manager Talent & Leadership Development)
 • Traject: Professional Development Programme

 

Kun je iets meer vertellen over het bedrijf waar je werkt en je functie?

Schiphol Group is een world of opportunities. Er zijn zoveel verschillende disciplines, soorten afdelingen en werkzaamheden dat de interne mobiliteit heel interessant is. Je ziet onverwachte loopbaanpaden ontstaan. Elke loopbaan is maatwerk, want er zijn hier geen vaste, voorspelbare routes.

Voor mij als manager Talent & Leaderschip Development is dat natuurlijk erg leuk. Ik ben verantwoordelijk voor het ontwikkelen van talent in de meest brede zin van het woord: van starters tot directie en iedereen daartussenin. Voor mijn functie houd ik me met alles bezig wat daaraan bijdraagt, zoals individueel loopbaanadvies, beleid voor de inzet van coaches, de ontwikkeling van inhoudelijke programma’s, maar ook opvolgingsplanning en benoemingen.

Met welke opleidingsvraag kwam je bij Ludens terecht?

De opleidingsvraag die ik aan Ludens voorlegde, richt zich specifiek op de specialisten in onze organisatie. In het verleden hadden we alleen aandacht voor management development. We vonden het belangrijk om onze professionals ook de mogelijkheid te bieden hun vaardigheden te vergroten. Daarom besloten we speciaal voor hen een nieuw programma te ontwerpen: een Professional Development Programme. Dat moest een soort menukaart worden van logisch samenhangende, maar toch los te volgen modules.

Waarom koos je voor Ludens?

Ik wilde het programma in partnership ontwikkelen met één partij om een gevoel van gezamenlijke verantwoordelijkheid te hebben. Verder zocht ik nadrukkelijk een partij die anders was dan de bekende gerenommeerde partijen waar ik ook zaken mee doe, zodat ik in het aanbod naar mijn medewerkers een divers aanbod aan opleiders heb.

Vanaf het eerste moment dat er iemand van Ludens bij mij aan tafel zat, was er meteen een persoonlijke klik. De mensen van Ludens luisteren ontzettend goed en brengen de dingen daardoor tot de essentie terug. Dat vind ik heel knap. We spraken destijds ruim anderhalf uur met elkaar en na afloop van dat gesprek kwam Ludens tot mijn verbazing met een voorstel terug dat kinderlijk eenvoudig oogde. In eerste instantie leek het te simpel, maar ze sloegen juist de spijker op zijn kop.

Wat vind je van de samenwerking met Ludens?

Voor mij als opdrachtgever is de samenwerking met Ludens erg prettig. Mijn contactpersoon is mij altijd een stap voor en hij begrijpt waarmee hij mij helpen kan. Ook kan ik ervan uitgaan dat alles goed geregeld is. Daardoor is het Professional Development Programma een zorgeloos product voor mij. Alle informatie van Ludens is transparant en logisch, dus ook het trainingsmateriaal. Dat klinkt misschien heel vanzelfsprekend, maar ik heb ervaren dat dat niet zo is. Het programma is goed in de steigers gezet en ook in de uitvoering loopt het zoals het moet. Er is nooit gedoe met Ludens.

Verder versterkt de samenwerking met Ludens onze strategie.

Wat zijn de concrete resultaten?

Vanaf het begin is ons idee geweest dat we onze professionals niet dwingen om modules te volgen. Ze moeten er zelf voor kiezen. Vanwege de eenvoud, de logica en bijna de vanzelfsprekendheid van het programma, kan ik het programma intern goed verkopen. Dit najaar gingen de eerste trainingen van start en we zien nu gebeuren dat deelnemers elkaar enthousiast maken voor de trainingen. Deelnemers die één module gedaan hebben, schrijven zich vaak meteen voor twee of drie andere in. Verder komt het zelfs voor dat mensen mij persoonlijk bedanken voor een training. Maar niet alleen de deelnemers zijn tevreden, van leidinggevenden hoor ik ook positieve signalen. Zo krijg ik terug dat professionals zich na een training daadwerkelijk anders gedragen.

Verder versterkt de samenwerking met Ludens onze strategie. Omdat ik zo’n nauwe relatie heb met Ludens, weet ik namelijk zeker dat de trainingen aansluiten bij de Schipholwaarden en de ontwikkelingen binnen ons bedrijf. Ludens investeert daar zelf ook in. Zo organiseerden we dit jaar een rondleiding op de terminal voor alle trainers, om ze de dynamiek van de luchthaven te laten ervaren. Onze professionals hebben daardoor te maken met trainers die onze organisatie kennen. Ik vind dat een mooi resultaat van onze partnership en het draagt bij aan de kwaliteit van de trainingen.

 • Een gewoonte kan je niet uit het raam gooien, je moet ze stap voor stap van de trap leiden - Mark Twain
 • Geef zelf vorm aan je leven; doe dingen niet omdat het zo hoort.
 • Verbinding maken met je kern en van daaruit creëren is zowel voor jou als je omgeving het beste dat je te bieden hebt.
 • Als je doet wat je leuk vindt en waarin je gelooft, hoef je nooit meer te werken.
 • Spelende kinderen zijn nieuwsgierig, avontuurlijk en veerkrachtig en hebben het vermogen tot verrassende inzichten te komen. Dat vermogen is er nog steeds, in ieder van ons.
 • Verbinding maken met je kern en van daaruit creëren is zowel voor jou als je omgeving het beste dat je te bieden hebt.
 • Als je doet wat je leuk vindt en waarin je gelooft, hoef je nooit meer te werken.
 • De meest inspirerende leiders zijn niet bewust bezig om te inspireren.
  Ze doen gewoon dat waar hun hart ligt, waar ze in geloven
  - Lenette Schuijt