Praktijk Ludens - 'Hij wist het gewoon niet'

Bij het voorstelrondje was het meteen duidelijk; hij is een 'straatvechter',

geboren en getogen in een Britse industriestad. Hij spreekt snel en met een zwaar accent. Zijn lijf is voortdurend gespannen en hij is  steeds de eerste die reageert….alsof hij iedere keer de eerste klap wil uitdelen.

De eerste dag van de trainingsweek blijft hij maar herhalen “I just have to be succesfull. I am a winner.” Later in de week, tijdens het presenteren van de visies voor zijn  team, komt de eerste crack in zijn façade. Hij is de eerste die z’n visie presenteert en heeft zijn verhaal helemaal uitgeschreven. Maar al na een paar zinnen komt hij er niet meer uit. De ogen van de anderen zijn zo intens dat hij zijn verhaal niet meer kan vertellen. Zijn reactie is zich omdraaien en boos worden op zichzelf.

Die middag gaat hij oefenen met een acteur. Zijn casus  gaat over een klant die onterecht klaagt dat de machine die is geleverd, niet de machine is die hij had besteld. Zijn directe reactie is om de klant luid en duidelijk te zeggen dat hij ongelijk heeft. En als de klant hier agressief op reageert, reageert deze jongen nog agressiever. Het escalatiepad is ingezet…..En dit, vertelt hij, gebeurt hem iedere keer weer.

Voorzichtig laat de acteur hem zien hoe hij anders kan reageren zodat de situatie niet escaleert. En alles in het lijf van deze jongen schreeuwt dat hij  niet achterover kan gaan zitten terwijl een klant boos tegen hem loopt te schreeuwen. Dan ben je toch niet succesvol!? Maar langzaamaan merkt hij dat hij controle krijgt over de situatie, juist door achterover te blijven zitten, te luisteren en begripvol te knikken. Dit is zo anders dan wat hij ooit heeft geleerd. Dit is zo anders dan de overlevingsmechanismen die hij heeft geleerd in de straten van zijn geboortestad.

Later die week hebben we het o.a  over wat succes is voor hem. Hij vertelt me wat al zo overduidelijk was. Dat hij vroeger als jongen opgroeide in een gezin dat het niet breed had. En dat hij zo graag zijn kinderen alles wil geven wat hij zelf vroeger niet heeft gekregen. Dit is het doel waartoe hij succesvol moet zijn in zijn werk.  En de enige manier die hij kent om dit te bereiken is door altijd de eerste te zijn, keihard te werken en er bij conflict meteen op te rammen.

Dan vraag ik hem wanneer hij zich succesvol voelt als vader. Dat is het moment waarop de tranen in zijn ogen komen. Hij vertelt dat hij zo graag een voorbeeld voor zijn kinderen wil zijn. En dat hij nu voor het eerst in zijn leven een idee heeft hoe hij dat kan zijn.  Dat succes soms is: achterover zitten, luisteren en begrip tonen.

Hij wist het gewoon niet.

Ingrid van Zutphen

 

Praktijk Ludens is een serie blogs van trainers van Ludens Talentontwikkeling. Alle verhalen en ontmoetingen zijn waar gebeurd maar zodanig aangepast dat de privacy van deelnemers en coachees gewaarborgd is.

Wil je alle Praktijk Ludens blogs lezen? Klik dan bovenaan het artikel op Praktijk Ludens (grijze blokje).

 • Een gewoonte kan je niet uit het raam gooien, je moet ze stap voor stap van de trap leiden - Mark Twain
 • Geef zelf vorm aan je leven; doe dingen niet omdat het zo hoort.
 • Verbinding maken met je kern en van daaruit creëren is zowel voor jou als je omgeving het beste dat je te bieden hebt.
 • Als je doet wat je leuk vindt en waarin je gelooft, hoef je nooit meer te werken.
 • Spelende kinderen zijn nieuwsgierig, avontuurlijk en veerkrachtig en hebben het vermogen tot verrassende inzichten te komen. Dat vermogen is er nog steeds, in ieder van ons.
 • Verbinding maken met je kern en van daaruit creëren is zowel voor jou als je omgeving het beste dat je te bieden hebt.
 • Als je doet wat je leuk vindt en waarin je gelooft, hoef je nooit meer te werken.
 • De meest inspirerende leiders zijn niet bewust bezig om te inspireren.
  Ze doen gewoon dat waar hun hart ligt, waar ze in geloven
  - Lenette Schuijt