Traineeships en talentprogramma’s: waar doen we het voor?

Laatst scrolde ik voorbij de LinkedIn-post van een blije talentmanager die met een taart in haar hand een oud-trainee feliciteerde. “Gefeliciteerd [oud-trainee X] met je nieuwe positie als manager operations! Je bent daarmee onze eerste trainee die een managementfunctie bereikt. Goed werk!”. Het traineeship had duidelijk zijn vruchten afgeworpen en dat werd langzaam zichtbaar in het hoger management. Wat een succesverhaal! Trainees klaarstomen voor een managementfunctie is één van dé redenen om een traineeship of talentprogramma te starten. Maar er zijn er meer. Traineeships en talentprogramma’s: waar doen talentmanagers het ook alweer voor? Dat lees je in dit artikel.

 

Het voornaamste doel: leiders opleiden

Zoals gezegd zijn traineeships vooral bedoeld om talent klaar te stomen voor een managementfunctie. Dit is om een aantal redenen handig. Er verandert momenteel zoveel in de (zaken)wereld dat er in de toekomst nog meer behoefte zal zijn aan getalenteerde leidinggevenden. Die liggen niet voor het oprapen en zelfs als je ze vindt, wil dat niet meteen zeggen dat ze passen bij jouw organisatie. Door talenten al in hun jonge jaren te spotten en op te leiden, creëer je je eigen pool van toekomstige leidinggevenden. In je selectieproces kun je je specifiek richten tot het soort mensen dat je nodig hebt (denk aan IT-ers of internationaal georiënteerde mensen). In het traineeship ga je vervolgens aan de slag met vaardigheden die goed passen bij de (toekomstige) strategie van jouw organisatie. Zo wordt talentmanagement maatwerk voor je organisatie.  

 

Zichtbaarheid vergroten

Met een geslaagd traineeship geef je een belangrijk signaal af aan vier belangrijke groepen. (1) Voor je trainees die doorstromen naar een managementfunctie bevestigt het dat zij met de juiste organisatie in zee zijn gegaan en daardoor al op jonge leeftijd carrière kunnen maken. (2) Voor nieuwe trainees geeft het vertrouwen, omdat zij zien dat het anderen vóór hen ook gelukt is. (3) Voor buitenstaanders geeft een geslaagd traineeship aan dat een organisatie talent een kans geeft en werkt aan een stevige basis voor de toekomst. (4) Tot slot is een geslaagd traineeship ook een mooi middel om bestaande medewerkers te inspireren. Als het goed is, zijn je trainees voor hen zichtbaar en hebben ze samen aan projecten gewerkt. Door bestaande medewerkers te betrekken, laat je zien dat je hun kennis en ervaring waardeert. Sterker nog: dat je die hard nodig hebt.

 

Meer innovatie en veranderkracht

In veel organisaties moet je je sporen verdienen. Maar organisaties met traineeships willen hun trainees juist snel naar de top krijgen. Slim, want door jonge, enthousiaste mensen meer zeggenschap te geven, wordt veranderen makkelijker en innoveer je dus sneller. Trainees zijn niet alleen frisse blikken; ze zijn ook opgeleid in deze moderne tijd en weten daarom dingen die oudere medewerkers niet weten. Zo zijn jonge mensen vaak meer thuis in social media, automatiseringstools, trends en nieuwe leiderschapsstijlen. Zet hen in een projectteam met ervaren medewerkers en je hebt de ideale mix in huis om een grote verandering in gang te zetten, nieuwe producten of diensten te ontwikkelen of klantgerichter te gaan werken. Daarnaast zijn organisaties met traineeships minder vatbaar voor de innovatie-paradox (hoge prioriteit stellen aan innovatie maar geen tijd en geld investeren). Een traineeship is immers de ultieme tijds- en geldinvestering in de toekomst van je organisatie.

 

Goede ingrediënten maken nog geen lekkere cake

Je investeringen in talentprogramma’s en traineeships leveren dus op behoorlijk veel vlakken wat op. Zo helpen ze je:

  • Een pool samen te stellen van geschikte, toekomstige leidinggevenden;
  • Een positieve boodschap te communiceren naar (ex-)trainees, medewerkers en je omgeving;
  • De innovatie- en veranderkracht van je organisatie een boost te geven.

Tegelijkertijd maken goede ingrediënten nog geen lekkere cake. Om te profiteren van de besproken voordelen zal je aan de slag moeten met de inhoud, opbouw en afstemming van je traineeships en talentprogramma’s. Want ondanks de goede ideeën van talentmanagers is er meer nodig voor het succesvol aantrekken, opleiden en behouden van talent. 

Wil je meer weten over de factoren van een efficiënt talentprogramma? Download dan ons gratis Ebook.   

White paper talentprogramma  

  • Een gewoonte kan je niet uit het raam gooien, je moet ze stap voor stap van de trap leiden - Mark Twain
  • Geef zelf vorm aan je leven; doe dingen niet omdat het zo hoort.
  • Verbinding maken met je kern en van daaruit creëren is zowel voor jou als je omgeving het beste dat je te bieden hebt.
  • Als je doet wat je leuk vindt en waarin je gelooft, hoef je nooit meer te werken.
  • Spelende kinderen zijn nieuwsgierig, avontuurlijk en veerkrachtig en hebben het vermogen tot verrassende inzichten te komen. Dat vermogen is er nog steeds, in ieder van ons.
  • Verbinding maken met je kern en van daaruit creëren is zowel voor jou als je omgeving het beste dat je te bieden hebt.
  • Als je doet wat je leuk vindt en waarin je gelooft, hoef je nooit meer te werken.
  • De meest inspirerende leiders zijn niet bewust bezig om te inspireren.
    Ze doen gewoon dat waar hun hart ligt, waar ze in geloven
    - Lenette Schuijt